Breven från Skivfallet


Vilka skrev breven?

De flesta breven är skrivna av Britta Jonsdotters barn och barnbarn.

För att lättare reda ut släktskapet mellan alla dessa personer hänvisas till antavlorna nedan. Antavlorna är inlagda i pdf-format.

(För att kunna läsa pdf-format krävs Acrobat Reader. Den finns att hämta gratis på följande sida här.)


Klicka för att förstora Klicka för att förstora
Anders Larsson, som skrev 53 av breven, och
hans dotter Adolfina, kallad "Fina".
Klicka för att förstora.


SLÄKTFÖRHÅLLANDEN

Britta Jonsdotter hade under sin levnad förhållanden med tre olika män.

 1. Den första mannen, Anders Jönsson, var hon gift med och de fick
  fyra barn tillsammans. Antavla 1.
  (pdf-format)

 2. Den andra, Lars Andersson, var hon aldrig gift med men tillsammans
  fick de sonen Anders. Antavla 2.
  (pdf-format)

 3. Den tredje, Jan Pettersson, var hon också gift med men de fick inga
  gemensamma barn. Antavla 3.
  (pdf-format)

 • Övriga släktingar som skrivit brev. Antavla 4. (pdf-format)

  Framförallt har hennes son Anders Larsson, som hon fick med sin andra man Lars Andersson, har varit en flitig brevskrivare. Antavla 2 (pdf-format) Han var bosatt i Korsnäs utanför Falun och skrev 53 av de 71 breven. Hans brev omfattar perioden 11 januari 1875 - 22 april 1894.

  Tre av breven skrevs av hennes son Johan Andersson som drunknade i Bräcke, Jämtland, den 21 oktober 1888. Antavla 1 (pdf-format)

  Åtta av breven skrevs av hennes barnbarn Elin och Anna. De var döttrar till Brittas dotter Anna Lovisa Lindqvist och de bodde i Stockholm. Några av dessa brev är adresserade direkt till Britta och Jan i Alsters socken. Andra skickades till deras morbror Anders Larsson i Korsnäs, som i sin tur skickade med dem i sina brev till Britta och Jan. Antavla 1 (pdf-format)

  Två av breven är skrivna av Brittas systerdotter, Lovisa Gunnarsson, som också hon bodde i Stockholm. Antavla 4 (pdf-format)

  De resterande breven är skrivna av barnbarnet Anders Gustaf Johansson, Antavla 1 (pdf-format) , en systerson till Jan Pettersson, Antavla 3 (pdf-format) och ett brev som informerade om sonen Johans drunkningsolycka år 1888.


  ROTEMANSARKIVET

  För ytterligare information om familjerna Lindqvist och Gunnarsson, se Stockholms Rotemansarkiv. (Endast tillgängligt på CD-skivan.)


  VAD HÄNDE SEDAN?

  Det sista brevet skrevs 1894. Hur gick det sedan för brevskrivarna? Hur utvecklade sig deras liv? Läs här hur det gick för några av dem. (Endast tillgängligt på CD-skivan.)  Åter till Vår Släkthistoria.


  Copyright © Håkan Bergström, uppdaterad 2003-01-08