Eric Persson Wångberg

Erik föddes den 6 september 1756 på gården Varsundet i Amnehärads socken, Skaraborgs län. Hans föräldrar var bonden Per Stensson Wångberg och hans hustru Maria Eriksdotter.

Han var bonde och gifte sig den 1 januari 1794 med Ulrika Charlotta Sifrich och blev i likhet med sin far, ägare till och brukare av gården i Varsundet i Amnehärads socken. Han brukade gården Varsundet till år 1815. Därefter flyttade familjen till Smedstorp eller till Melltorp i Hova socken, Skaraborgs län.

År 1818 flyttade familjen tillbaka till Amnehärad och gården Midskog där han blev brukare fram till år 1820. Därefter flyttade familjen till gården Löfåsen också den i Amnehärads socken. Där var han brukare fram till år 1822. Vart familjen sedan tog vägen är ännu inte känt.

När Erik avled, den 24 februari 1827, 70 år 5 mån 17 dagar gammal, bodde han åter i Smedstorp i Hova socken, Skaraborgs län. Han avled av ”Bröstfeber” och begravdes den 4 mars 1827.

Bouppteckningen.


Följande komplettering har vi fått från Ralph Carteg i vår Gästbok sommaren 2010:

"Erik skulle ju flytta till Melltorp men hamnade istället som brukare på Lövåsen där dottern Maja Stina ju gifter sig med ende sonen Anders. Anders föräldrar har även tagit hand om Eriks dotter Beata som vid giftet med Carl Larsson kallas Andersdotter. Maja Stina och Erik har en uppgörelse som slutar vid tinget och som fortfarande levde kvar hos min mor som en romantisk historia om den fina flickan som rymde med sin käre och blev utesluten ur familjen.

Undrar om ni har tagit del av domen i tingsrätten som jag tror gällde äganderätt till Lövåsen vilket kanske är en anledning till att det saknas sidor i husförhörslängden för Lövåsen. Jag tror att Erik var på obestånd från Warsundet och ingen vidare trevlig typ.

Med vänlig hälsning
Ralph Carteg"


Åter till antavlan.


Copyright © Håkan Bergström, uppdaterad 2011-07-24