Karl August Rörfäldt

Han föddes den 11 augusti 1878 i en backstuga på Torseruds ägor i Botilsäters socken, Värmlands län. Karl August var femte barnet till sjömannen Johan Magnus Andersson Rörfäldt och hans hustru Anna Märtha Andersdotter.

Han växte upp i backstugan på Torseruds ägor och blev sjöman, precis som sin far. I Församlingsboken i Botilsäters socken blev han noterad som sjöman för första gången under perioden 1896-1910, alltså då han var i 20-års åldern.

Den 25 februari 1908 gifte han sig i Botilsäter med Alma Maria Karlgren. Hon hade vuxit upp hos sina föräldrar i en backstuga vid Hökeströmmen under gården Hallerud i Kila socken, Värmlands län. Hon hade flyttat in till Karl August och hans familj i backstugan i Torserud den 7 februari 1908, alltså strax före bröllopet. Bröllopet föregicks av lysningar den 9, 16 och 23 februari. Efter vigseln blev de fortsatt bosatta i backstugan i Torserud.

Under de kommande två åren så föddes deras två första barn. Den 28 oktober 1908 sonen Karl Simon och den 25 september 1910 sonen Gustaf Algott.

Den 27 november 1912 lämnade han, hustrun och deras två söner backstugan i Torserud och flyttade till eget boende i Västra Takene i Kila socken, Värmlands län. Det är alltjämt noterat att han arbetade som sjöman.

I Västra Takene i Kila socken föddes ytterligare två barn i familjen; Elof Artur Bernhard, den 31 mars 1914 och Märta Ingegerd, den 21 september 1918.

Den 10 augusti 1923 blev det åter dags för familjen att flytta. Då flyttade man till Amnehärads socken, i dåvarande Skaraborgs län, och torpet Hälselund under Gunnarstorp Nolgård. Väl inskrivna i Amnehärad är det noterat i Församlingsboken att han ännu var sjöman, men det finns också en tillagd notering om att han var skomakare. Hans hustrus pappa, Carl Yngve Karlgren, var skomakare i Kila socken och troligt är att Karl August också fått lära sig det yrket efter sitt giftermål med sin hustru.

Försörjningen som sjöman kan ha varit otillräcklig för familjen, så att även lära sig till skomakare kan ha ökat inkomsterna. Ett ytterligare bevis för att de hade det knapert ställt är att hela familjen inte flyttade med till Amnehärad. Redan den 1 mars samma år, 1923, hade man skickat sonen Elov till Frimurarbarnhuset i Stockholm. Det var dit man kunde ansöka om att få skicka barn om man hade det svårt med försörjningen inom familjen. Elov kom att stanna på Frimurarbarnhuset i nära två år och flyttade hem till familjen i Amnehärad först den 15 januari 1925.

År 1925 är det inte längre noterat att han var sjöman utan endast skomakare. Det är även tillagt att var sin egen skomakare, dvs inte anställd hos någon, utan att han drev din egen verksamhet.

År 1935 står det dock ingenting om att han längre var skomakare, utan det står åter att han var sjöman. Verksamheten som skomakare kanske inte gick så bra och att han därför fick återgå till det han arbetat med tidigare i livet. Han står noterad i församlingsboken år 1940 som "Pråmarbetare" och år 1950 som "Fd Pråmskeppare".

Fram till någon gång efter 1940 bodde han och hustrun kvar i Hälselund under Gunnarstorps Nolgård. År 1950 hade de flyttat till Älvstorp i Gullspång i samma socken.

Hans hustru avled den 22 januari 1957. Dom var då bosatta på adressen Himmelsberg 1:24, Karlsro i Gullsång i Amnehärads socken, Skaraborgs län.

Karl August överledvde sin hustru i drygt 2 år och avled den 11 oktober 1959 på Amnegården i Gullspång i Amnehärads socken, Skaraborgs län. Han var då 81 år och 2 månader gammal.


Åter till antavlan.


Copyright © Håkan Bergström, uppdaterad 2022-10-01